donderdag 4 april 2013

Boekpresentatie

Het blijven rare tijden. Dat je aan de ene kant jouw verhaal het liefst met iedereen in de hele wereld zou willen delen maar dat je aan de andere kant uit verlegenheid en gene eigenlijk het liefst in een hoekje van de kamer zou willen wegkruipen voor al het commentaar. Het commentaar is veelal positief, mensen zijn nou eenmaal niet zo happig om je te bellen en je te vertellen dat je echt een vreselijk verhaal hebt geschreven. Gelukkig blijven er uitzonderingen, anders zou ik nog naast mijn schoenen gaan lopen inmiddels.

Maar goed, ik wijk af van mijn initiële verhaal. Mijn boekpresentatie. Nou ja, niet helemaal van mij natuurlijk, ik moest hem delen met nog negen anderen. Misschien is mocht een betere term. Ik was maar wat blij dat er nog negen anderen om me heen stonden want zenuwachtig was ik zeker. Bovendien was het met alleen mijn aanwezigheid niet zo'n succes geweest. De combinatie van de locatie van de presentatie (andere kant van het land ivm vestigingsplaats uitgever), de inhoud van mijn verhaal en mijn eigen gene om mensen overactief uit te nodigen voor het feest resulteerde in een dramatische opkomst van mijn fans. Gelukkig ben ik getrouwd en kon mijn man me moeilijk alleen laten gaan, anders had ik daar mooi alleen gestaan. Want terwijl ik daar in een rijtje vol mede auteurs stond te luisteren naar de vriendelijke woorden van onze uitgever, keek ik de zaal rond. Mijn ogen schoten over de hoofden van de aanwezigen. In een golvende beweging schoten mijn ogen heen en weer. Nog een rondje, nog eens turen naar het tafeltje achterin.

Niemand.

Ik had het niet verwacht maar ik voelde toch een golf van teleurstelling in me opwellen bij het zien van niemand voor mij. Even voelde ik me meer alleen dan ik me in tijden heb gevoeld. Ik keek naast me naar de trotse gezichten van de andere auteurs, stuk voor stuk glimmend van trots knipogend en zwaaiend naar familie, vrienden en bekenden. Weer een golf van teleurstelling. Ik keek nogmaals in de zaal en zag hem daar. Hij was nauwelijks te zien, verborgen achter een omhoog gehouden mobieltje, maar hij stond er wel. Flits na flits volgde vanaf zijn toestel in zijn hand. Toen het officiële gedeelte was afgelopen, was hij als eerste bij me. Tranen van trots in zijn ogen. Gelukkig. Alleen zou ik hier nooit zijn, want ook al had hij geen keuze, hij had ook niet anders gewild, die man van mij.

4 opmerkingen:

  1. En wat een leuke man is het. Bijna, echt bijna, het scheelt niks,net zo leuk als de mijne, die er ook trots stond te wezen. Leuke hè, mannen?
    Liefs, je medeauteur (bijna) zonder overige aanhang. X Conny

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Aangenaam eerlijk schrijf je hier. Top!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk geschreven en gewoon door blijven gaan want je bent het waard om gehoord te worden. Ik herken je verhaal. Mijn partner Marina Schriek heeft ook een boek uitgebracht met de titel Gefeliciteerd met je burn-out. Het hele traject heb ik van dichtbij mee mogen maken en ik blijf ook trots op haar. Kijk maar eens naar het filmpje hoe zenuwachtig zij was om voor een zaal met 800 mensen haar boek te presenteren aan Nisandeh Neta, de gene die haar op haar pad had gezet van het schrijven van boeken.
    http://www.gefeliciteerdmetjeburnout.info/boek-aanbieden-aan-nisandeh-neta-tijdens-business-blogging-masterclass/

    maar ik was en ben apentrots op haar en zal dat altijd blijven, want ze stond daar toch maar mooi haar verhaal te vertellen.

    succes en blijf in je eigen kunnen geloven

    Leon Brinkers burn-out specialist @deopening.nl

    BeantwoordenVerwijderen